CRKVA

Prvi vernici naselja izgradili su crkvu od zemljane cigle pokrivši je trščanim krovom. Postavljenjem kamena temeljca 1752. godine crkva je dobila naziv „Rođenje Blažene Device Marije”.

Katolička zajednica naselja imala je biskupovim odobrenjem pokroviteljsko pravo te su se izgradnja i održavanje pokrivala iz sopstvenih izvora. Godine 1842. crkva je proširena i od tada joj se dimenzije nisu menjale. Tada su izgrađeni toranj i polukružni frontalni deo.

crkva-2

Crkva je dugačka 47.75 metara, široka je 16,25 metra i visoka je 10 metara. U tornju koji je visok 30 metara nalaze se četiri zvona od kojih najteže ima 458 kilograma.

KALVARIJA

Na mestu današnje, 1767. je već postojala jedna mala kapela čije su preuređenje i dogradnja počeli 1924. godine a građena je po uzoru na hodočasničko mesto Mariagyüd. Kapela ima tri nivoa. U podrumu su napravljene grobnice namenjene za prodaju vernicima plemićkog porekla. Prizemlje pripada kapeli u kojoj se održavaju svete mise. Na oltaru je kip Device Marije koja za razliku od ostalih nema skrštene nego raširene ruke. Zgrada ima dva tornja do kojih se dolazi stepenicama a na krovu su postavljena tri krsta. Slava kapele (Proštenje) održava se svake godine 5. avgusta na praznik Snežne Gospe.


crkva-4